MAINCOR INFORMATIE


 

Maincor presenteert een aantal handige tips en adviezen om u te ondersteunen met de installatie van de Maincor buissystemen.
Let wel op dat de installatie van alle buissystemen verloopt volgens opgelegde voorwaarden in Nederland.
Waarom kiezen voor een meerlagenbuis?

De flexibele buis (ook wel composietbuis genoemd) is opgebouwd met aan de binnen- en buitenzijde kunststof. De tussenlaag bestaat uit een dunne laag aluminium. Hierdoor zijn de buizen drukbestendig en maatvast. In vergelijking met andere kunststof buizen, blijven de Maincor buizen hun vorm beter behouden, zowel tijdens als na de installatie.

De bedrijfstemperatuur van de meerlagenbuizen bedraagt 70°C. De maximale temperatuur kortstondig is 95°C. Indien de Maincor flexibele buis wordt gebruikt bij vloerverwarming en beschermd moeten worden tegen vorst, dan adviseren wij om gebruik te maken van ethyleen glycol. Dit kan gebruikt worden tot een maximale concentratie van 35%, wat ongeveer overeenkomt met een vorstbestendigheid van -20°C. De perskoppelingen zijn bestand tegen vorst dankzij hun vervaardiging uit messing vertint en rvs-pershulzen. Hierdoor wordt de hele installatie vorstbestendig.

Flexibele Maincor buis

Samenstelling van een meerlagenbuis

Maincor meerlagenbuizen bestaan uit vijf lagen:

 • een buitenlaag van PE-RT
 • hechtmiddel
 • aluminium
 • hechtmiddel
 • een binnenlaag van PE-RT

Gebruik

Maincor buizen zijn geschikt voor gebruik in drinkwater- (KIWA), centrale verwarming-, vloerverwarming- en wandverwarmingsinstallaties. Ook toepasbaar voor vloer- of plafondkoeling.

Dimensie Buiten diameter (mm) Wanddikte (mm) Aluminium dikte (mm) Max. rollengte (m)
16 x 2,0 16 + 0,3 2,0 + 0,3 0,2 500
20 x 2,25 20 + 0,3 2,25 + 0,3 0,24 250
25 x 2,5 25 + 0,3 2,5 + 0,3 0,3 100
32 x 3,0 32 + 0,3 3,0 + 0,3 0,35 50
40 x 4,0 40 + 0,3 4,0 + 0,3 0,6 op lengte
50 x 4,5 50 + 0,3 4,5 + 0,3 0,6 op lengte
63 x 6,0 63 + 0,3 6,0 + 0,3 0,6 op lengte

Waarom een perskoppeling met RVS pershuls?


Bij de installatie van cv-leidingen uit kunststof zorgt een perskoppeling voor de aansluiting of vertakking van de leiding. Een goede aansluiting tussen de leidingen is natuurlijk van cruciaal belang: voor de aansluiting wordt de pershuls dicht geperst op de leiding met een persmachine. Het materiaal waaruit deze hulzen vervaardigd worden, heeft een grote impact op de levensduur van een perskoppeling. De gevolgen van een slechte verbinding zijn niet te overzien. Zowel op korte als lange termijn kan dit leiden tot een aantal complicaties:

 • De druk op het leidingsysteem is niet goed.
 • Er ontstaan lekkages en het systeem kan worden opengebroken.

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom zijn Maincor perskoppelingen voorzien van een aantal speciale eigenschappen waardoor u telkens een perfect passende koppeling heeft, die nooit lekt:

RVS pershuls

Maincor perskoppelingen zijn voorzien van een pershuls uit RVS en niet uit messing zoals bij andere merken. Onbewerkt messing is immers zeer vatbaar voor elektrische corrosie. RVS daarentegen is bestand tegen corrosie en heeft een uitermate goede aansluiting met ieder merk van MLC meerlagenbuis. Zeker wanneer het leidingsysteem in beton wordt gelegd speelt dit een grote rol, want al tijdens het hard worden van het cement treedt hier corrosie op.

Ook is RVS sterker dan onbewerkt messing. Dit zorgt ervoor dat de pershulzen beter en langer vast blijven zitten. Het hele Maincor productassortiment aan rechte koppelingen, knie koppelingen en t-stuk koppelingen beschikt over RVS pershulzen. Ook alle muurplaten en aansluitbochten hebben roestvrijstalen hulzen.

Nog meer voordelen van Maincor perskoppelingen:

Maincor persfitting RVS huls

Extra dikke O-ring


Bij het gebruik van twee kleine rubberen ringen is de aansluiting met de buis nooit zo sterk. Een dubbel zo groot oppervlak zorgt voor deze feilloze connectie.

Kunststoffen aanslaghuls


Tussen de pershuls en koppeling zit een kunststoffen aanslaghuls. Dit zorgt ervoor dat de meerlagenbuis niet direct tegen de koppeling aan zit. Een directe aansluiting zorgt ook weer sneller voor corrosie.

Visuele controle


Om zeker te zijn dat de meerlagenbuis correct wordt geïnstalleerd, is de buis van een visuele controle voorzien. Aan het eind van de aanslaghuls is een kleine ronde opening. Indien de buis helemaal tot tegen de kunststoffen aanslaghuls is geschoven, ziet u de buis in de opening.

Installeren kan met elk merk persmachine


Voor de installatie van Maincor RVS perskoppelingen heeft u geen nieuwe persmachine nodig. Elk merk persmachine waarbij de kop voorzien is van een U-profiel, kan naadloos Maincor perskoppelingen vast persen. Om een goede pers te hebben moet de diameter van de perskop wel overeenstemmen met de diameter van de koppeling.


Flexibele waterleiding van Maincor


Wanneer u een badkamer aanlegt en u wilt de waterleidingen vervangen of verleggen, dan staat u voor de keuze welke waterleidingen geschikt zijn voor uw project. Een conventionele koperen buis of een flexibele waterleiding die vaak van kunststof zijn gemaakt zijn dan de opties. De flexibele buis van Maincor is een geschikt alternatief voor de koperen buis. De kunststof buizen zijn toepasbaar in elke kamer van het huis. Of het nu de badkamer of de keuken is, door de flexibiliteit kunnen ze overal gelegd worden. Vele installateurs gebruiken Maincor buizen voor de aanleg van verschillende waterleidingen in huis, omdat ze geschikt zijn voor water en voor cv-aansluitingen.

Voordelen


De voordelen van een flexibele buis ten opzichte van koperen leidingen zijn:

 • Een flexibele kunststof waterleiding is zeer flexibel. Voor de aanleg van leidingen in muren is daarom een meerlagenbuis een beter alternatief. Werken in bochten is heel eenvoudig.
 • Doordat de prijs van metaal en koper hoger is dan dat van kunststof, zijn deze buizen ook een stuk goedkoper dan de stalen variant.
 • Daarnaast kan een kunststof buis niet roesten, waardoor deze duurzamer zijn dan de conventionele buizen.

Adviezen voor het zetten van een flexibele waterleiding


 • Wanneer u een waterleiding in een vloer of muur legt, houd dan altijd rekening met de werking van de buis. Bij warme temperaturen kan hij uitzetten. Zorg voor extra ruimte in de geul voor de afwerking. Zo voorkomt u scheuren of barsten in de muur.
 • Kies voor gekleurde buizen van Maincor, zodat u eenvoudig warme en koude waterstromen uit elkaar kunt houden.
 • Zorg voor de juiste apparatuur om de buizen op maat te knippen. Met een geschikte tang blijven buizen rond en zijn deze zonder problemen te koppelen aan de verschillende koppelingen. Maincor biedt alle koppelingen die perfect aansluiten op de buizen.

Maincor levert Duitse topkwaliteit flexibele buizen, persfittingen en alle andere benodigdheden voor de installatie van uw leidingen. Alle gangbare maten (16 x 2,0 en 20 x 2,25) zijn leverbaar. Bent u op zoek naar grotere diameters? Dan kan Maincor die ook voor u leveren. Al onze flexibele waterleidingen zijn KIWA-gecertificeerd en daarmee geschikt voor drinkwaterinstallaties.

 

Aan welke kwaliteitsnormen voldoen de meerlagenbuizen?


De flexibele buizen van Maincor worden ingezet in verschillende installatieoplossingen. Voor zowel vloerverwarming als cv- en sanitaire voorzieningen worden de meerlagenbuizen van Maincor gebruikt. De meerlagenbuis wordt vooral gebruikt voor CV- en sanitaire voorzieningen. De PE-RT vloerverwarmingsbuis wordt ingezet bij het leggen van vloerverwarmingen. Het is van groot belang dat deze buizen van goede kwaliteit zijn en zonder problemen tot 50 jaar lang mee gaan. Om de kwaliteit van de buizen te kunnen waarborgen zijn er een aantal keurmerken en certificaten ontwikkeld door derde partijen.

Maincor buizen voldoen aan de volgende keurmerken:

 • KIWA/KOMO-keur: het KOMO-keurmerk wordt door Kiwa uitgegeven voor producten die worden toegepast in de industriële of huishoudelijke drinkwaterinstallaties. De producten moeten voldoen aan de eisen met betrekking tot veiligheid, doelmatigheid en duurzaamheid. Bovendien moet het productieproces voldoen op het gebied van kwaliteitsbeheersing.

 • ISO 10508: dit keurmerk specificeert de prestatie-eisen voor thermoplastische buizen en plastic of metalen koppelingen, die worden gebruikt voor koud- en warmwatersystemen. Deze producten moeten 4, 6 en 10 bar zonder problemen kunnen weerstaan.

 • DIN 16833: de eisen waaraan PE-RT buizen met betrekking tot temperatuur stijgingsresistentie moeten voldoen.

 • DIN 4726: de eisen waaraan een meerlagenbuis moet voldoen met betrekking tot de diffusiedichtheid van de buis.

 • DVGW-gecertificeerd: de eisen van de DVGW-voorschriften voor gas- en waterproducten zijn afgestemd op de nationale installatie -en gebruikersgewoontes. Ze bevatten eenduidige voorschriften, waarbij de naleving specifiek de in de energiemaatschappijwet voorgeschreven werking op de inhoud van de industriestandaard gesloten kan worden.

 • ÖVGW-gecertificeerd: de ÖVGW bevordert en coördineert de houdbare en toereikende aanwas van schoon drinkwater in Oostenrijk en werken actief om bronnen van water te beschermen.

De meerlagenbuizen van Maincor zijn op rol, op lengte en voorgeïsoleerd direct leverbaar vanuit de webshop. Daarnaast zijn voordelige kennismakingspakketten met onder andere 100 meter meerlagenbuis, verschillende koppelingen en wandbeugels beschikbaar. Alles voor de aanleg van een buissysteem voor sanitair- en vloerverwarmingsinstallaties. Dit is verkrijgbaar in 16 mm en 20 mm.


De beste methode om een perskoppeling te installeren.


Elke installateur heeft zijn werkwijze om perskoppelingen te installeren. Toch zijn er een aantal stappen die van belang zijn om dit op de juiste manier te doen. Eerst dient u de composietbuis haaks af te knippen met een buissnijtang. Belangrijk om hier een buissnijder of buissnijtang te gebruiken en niet een Stanley mes of een zaag. Door het afknippen van de buis wordt de buis iets ovaal, om deze mooi rond te maken adviseren wij een ontbraaminstrument.

Druk tot aan de kraag van de fitting


Zodra de buis rond en vrij is van bramen, dan is het tijd voor de volgende handeling. Het is dan noodzakelijk om de buis in de fitting te drukken tot aan de kraag van de fittingen. Dit is te controleren door de ronde openingen in de pershuls. Nadat dit is gecontroleerd is het tijd voor de persmachine. Zorg ervoor dat deze persmachine is voorzien van de juiste persbek met U-profiel aansluitend bij de buismaat.

Maak de persverbinding met de persbek


Dan kunt u nu de persbek om de fitting plaatsen en tegen de aanslagring positioneren. Zodra de persbek goed op de fitting is geplaatst, kan de verbinding worden gemaakt. De persmachine stopt automatisch zodra de pers (pressing) is gemaakt. Let op: bij een lege accu en niet volbrachte pressing moet de pressing met volle accu opnieuw worden gedaan.


Hoe kan een meerlagenbuis gebogen worden?


Binnen- of buitenveer is het meest voorkomend


Het buigen van de buis kan op meerdere manieren worden gedaan. Met de hand, machinaal of een veer. De meest voorkomende is het toepassen van een binnen- of buitenveer. Door de veer aan te brengen op de plaats van de te maken bocht, buigt men met de hand een bocht in de buis. Er zijn ook speciale buigijzers te koop voor kunststof buizen. Onze ervaring is dat de meeste installateurs goed uit de voeten kunnen met de veer. Let er uiteraard wel op om de buis niet te kort te buigen.

Hoe bereken ik mijn buigradius?


Alle Mainpress meerlagenbuizen kunnen gebogen worden met behoud van de kleinste buigradius. Het maakt hierbij niet uit of deze gebogen moeten worden met de hand of een buigveer. Let wel op dat u altijd beide handen gebruikt om zo een knik in het bochtdeel te voorkomen. Bij gebruik van een buigveer mag de buitenmantel van de buis niet zichtbaar zijn door de ribben van de buigveer. De opgegeven minimale buigradius mag niet overschreven worden, want dan is de kans groot dat deze beschadigd wordt. Raadpleeg de tabel voor de juiste buigradius voor buigen met de hand, buigveer of machinaal.

Buigradius van de hand
(5xdeen)
Buigradius met daarin buigen veer
(4 xdeen)
Buigstraal met machine
(4 xdeen)
16 x 2,0 80 64 64
20 x 2,25 100 80 80
25 x 2,5 125 100 100
32 x 3,0 - - 128
40 x 4,0 - - -
50 x 4,5 - - -
63 x 6,0 - - -

Wanneer gebruikt u een isolatiebuis?


Wel of niet isoleren

Geregeld krijgen wij de vraag wanneer er nu wel of niet een geïsoleerde buis geïnstalleerd dient te worden. Wij adviseren om alle buizen te isoleren waarbij warm water wordt gebruikt. Hier is het mogelijk om verschillende diktes te kiezen voor de isolatie. Het isolatiemateriaal is te herkennen aan de kleur grijs. U gebruikt dit dus voor warm sanitair water vanuit de boiler of cv-ketel, of voor koud waterleidingen in de vloer waar vloerverwarming is gemonteerd tegen het ontstaan van legionella.

Indien er leidingwerk wordt geïnstalleerd naar radiatoren in een koude omgeving, dan adviseren wij ook om te kiezen voor een buis voorzien van isolatie.


Vezel versterkte buitenmantel

Het voordeel van de Maincor geïsoleerde buis is de vezel versterkte buitenmantel waardoor het minder gevoelig is voor beschadigingen bij muur doorvoeringen en het doorvoeren van de buis door sparingen.

maincor isolatiebuis
 

Weerstand coëfficiënt voor fittingen?

Weerstand coëfficiënt verschillen per fitting

De weerstand coëfficiënten verschillen per fitting. Voor het berekenen van de juiste leiding zijn de ZETA waarden van de fitting nodig. In de tabel staat een overzicht per fitting.


Zeta waarden?

Zeta waarden zijn een getal en zegt iets over de weerstand van de te monteren fitting.

DN 12 DN 15 DN 20 DN 25 DN 32 DN 40 DN 50 DN 65 DN 80 DN100
Single weerstand Afkorting als DVGW w575 Buitendoorsnede buis
16 20 25 32 40 50 63 75 90 100
Tee tak stroom scheiding TA 17,2 8,1 5,6 9,3 3,5 3,0 3,1 4,1 3,5 3,5
Tee door het huidige scheiding TD 6,0 3,6 2,1 4,8 1,1 0,8 0,7 0,8 0,8 0,8
Tee paring stroom scheiding TG 11,5 6,8 5,3 3,7 3,5 3,0 3,1 4,1 4,0 4,0
Tee tak huidige unie TVA 17,0 10,0 8,0 5,0 5,5 4,5 4,0 3,5 3,5 3,5
Tee door het huidige unie TVD 35,0 23,0 16,0 11,0 10,0 9,0 8,0 7,0 6,0 6,0
Tee paring huidige unie TVG 27,0 17,0 12,0 9,0 8,0 7,0 6,0 5,0 5,0 5,0
Angle/bocht 90° W90 17,3 7,4 5,7 8,3 3,3 3,0 3,4 4,0 4,0 4,0
Hoek/45° bocht W45 3,0 2,5 2,0 1,5 1,5 1,0 1,0 1,0 1,0 1,5
Reductie RED 3,1 2,6 2,0 1,0 1,0 1,3 0,3 0,5 0,4 -
Shear muur WS 8,1 6,6 - - - - - - - -
Double wandplaat passage WSD 5,0 4,5 4,0 - - - - - - -
Double wandplaat tak WSA 4,0 3,5 3,0 - - - - - - -
Verdeler STV 4,5 3,0 - - - - - - - -
Koppeling/mouw K 3,1 3,5 2,2 5,0 5,0 0,9 0,9 0,7 0,7 0,7

Keurmerken


De producten van Maincor zijn voorzien van verschillende keurmerken en certificaten. Hieronder ziet u een overzicht met toelichting van de keurmerken en certificaten.

DVGW keurmerk DVGW - De Deutsche Vereinigung des Gas- und Wasserfaches
Een Duitse vereniging voor gas en water met het hoofdkantoor in Bonn.
Creërt technische voorschriften voor de veiligheid en betrouwbaarheid van gas- en watervoorziening.
KIWA keurmerk KIWA
Een bouwtechnisch kwaliteitskeurmerk voor isolatieglas, waterleidingen, kranen en douchekoppen. Staat voor kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid.
KOMO keurmerk KOMO
Het KOMO certificaat is hét kwaliteitskeurmerk in de bouwsector voor zowel producten, processen, systemen als diensten.
Richt zich op installaties in gas, water en elektra. Geeft de zekerheid dat het product voldoet aan de kwaliteitseisen van de markt.
SKZ keurmerk SKZ
De bevoegdheid van het SKZ testlaboratorium is vereist als het gaat om bouwproducten die naar verwachting worden ontworpen voor een lange levensduur. Het SKZ test kunststof producten volgens circa 1000 normen. Het SKZ keurmerk verklaart dat de geteste producten voldoen aan de hoge kwaliteitseisen.
OVGW keurmerk OVGW - Österreichische vereinigung für das gas- und wasserfach
De ÖVGW is een officieel geaccrediteerde certificatie-instelling en test producten, personen en bedrijven op basis van nationaal en internationaal erkende richtlijnen, normen en certificeringsprogramma's - en natuurlijk de ÖVGW-voorschriften.

Classificatie van servicevoorwaarden: ISO 10508


De prestatievereisten van de buizen zijn geformuleerd voor verschillende toepassingsdoelen. De toepasselijke klassen worden weergegeven in de onderstaande tabel.
Elke klasse verwijst naar een typisch toepassingsgebied en houdt rekening met een levensduur van 50 jaar. De classificatie voldoet aan de specificaties in ISO 10508.
Alle vermelde toepassingsgebieden zijn gegeven als richtlijn en zijn niet bindend.

Ontworpen temperatuur Maximale temperatuur Defect temperatuur
Klasse °C Tijd in jaren °C Tijd in jaren °C Tijd in uren Voorbeelden
1 60 49 80 1 95 100 Warm water toevoer (60 °C)
2 70 49 80 1 95 100 Warm water toevoer (70 °C)
3 20 2,5 70 2,5 100 100 Vloerverwarming en lage temperatuur radiatoren
40 20
60 25
4 20 14 90 1 100 100 Hoge temperatuur radiatoren
60 25
80 10
 

Compatibiliteit bij gemengde installatiesOns MAINPRESS-kunststofperssysteem (DVGW BU0326) met de MAINPIPE flexibele buis PE-RT/AL/PE-RT (DVGW BU0016) is compatibel met:


 • UPONOR-UNIPIPE MLC-compositiebuis en MLC-persfittingen
 • WAVIN-compositiebuis en K1-persfittingen
 • MULTITUBO-compositiebuis en MT-persfittingen
 • KEKELIT-KELOX-compositiebuis en KW/KM-persfittingen
 • Jupiter-Perfekt Aqua-compositiebuis en MP/KF-persfittingen
 • COES-compositiebuis en COES-persfittingen voor U-profief (KSP5)
 • De gangbare persinstrumenten met persprofiel U (KSP5)


De Maincor perskoppelingen en pershulsen zijn compatibel met veel perssystemen:

MPR Pressbak
Systeem Pressgereedschap Opmerking 16-32 40-50
Viega Type 1 (oud) - Ja Nee
Type 2 (nieuw) Serienummer beginnend met 96 Ja Nee
Viega/Von ARX PT2H / Ridgid RP300 - Ja Nee
PT3 AH / Ridgid RP300B - Ja Ja
PT3 EH - Ja Ja
Pressgun 4E / Ridgid PR330B - Ja Ja
Pressgun 4B / Ridgid RP330B - Ja Ja
Von ARX Ridgid RP 10B/10S - Ja Ja
Mannesmann Type EFP 1 Kop niet draaibaar Ja Nee
Type EFP 2 Kop draaibaar Ja Nee
Novopress ECO 1 / ACO 1 - Ja Nee
AFP-EFP 201 / 202 - Ja Ja
ACO-ECO 201 / 202 / 203 - Ja Ja
Vetec SPM 32 - Ja Ja
REMS Accu-Press ACC - Ja Ja
Power-Press ACC - Ja Ja
KLAUKE UAP3L, UAP2, UNP2 - Ja Ja
 
Chat met Maincor.nl

Chat

Op werkdagen van 08:00 t/m 16:30
kunt u live met ons chatten.

mail met Maincor.nl

E-mail

Stuur een e-mail naar:
info@maincor.nl

Telefoonnummer Maincor.nl

Telefoonnummer

U kunt ons bereiken via:
072-5145040

De waardering van www.maincor.nl bij WebwinkelKeur Klantbeoordelingen is 9.7 / 10 gebaseerd op 13 reviews.